Medicinska Pomoć
Napredna
Pretraga
  1. Početna
  2. Razlika između alergijskih reakcija i intolerancije na hranu, koraci za prevenciju i suočavanje s njima
Razlika između alergijskih reakcija i intolerancije na hranu, koraci za prevenciju i suočavanje s njima

Razlika između alergijskih reakcija i intolerancije na hranu, koraci za prevenciju i suočavanje s njima

  • jul 7, 2023
  • 0 Lajkovi
  • 50 Pregleda
  • 0 Komentari

Razlika između alergijskih reakcija i intolerancije na hranu te koraci za prevenciju i upravljanje s njima

Reakcije na hranu, poput probavnih problema, nadutosti, osipa ili svraba, nisu neuobičajene. Često sumnjamo na alergiju kada se suočimo s ovim simptomima. Međutim, često se radi o intoleranciji na hranu. Važno je razumjeti razliku između ova dva stanja i naučiti kako se nositi s njima.

ALERGIJA NA HRANU je reakcija imunološkog sustava koja može utjecati na različite organe u tijelu i izazvati razne simptome. U težim slučajevima, alergijska reakcija na hranu može biti ozbiljna, pa čak i opasna po život, što se naziva anafilaksija. Čak i mali tragovi alergena, poput kikirikija ili soje, mogu izazvati osip, oticanje usana, jezika ili grla, te otežano disanje. Ako se ne reagira odmah s injekcijom epinefrina, ova reakcija može biti smrtonosna. Simptomi alergije su intenzivni i mogu se pojaviti u roku od pola sata do nekoliko sati nakon konzumacije hrane.

INTOLERANCIJA NA HRANU izaziva slabije simptome koji se uglavnom ograničavaju na probavne probleme. Ovi simptomi su obično izljevi proljeva, grčevi ili nelagoda u trbuhu. Najčešći uzroci intolerancije na hranu su nedostatak enzima potrebnog za probavu hrane, sindrom iritabilnog crijeva, osjetljivost na aditive u hrani ili ponavljajući stres.

Dijagnosticiranje alergija i intolerancija na hranu te njihovo upravljanje

Precizna dijagnoza alergija i intolerancija ključna je za poboljšanje kvalitete života. Testiranje iz krvi, izbjegavanje određenih namirnica i primjena antihistaminika mogu privremeno ublažiti simptome. Međutim, to ne pruža dugoročno rješenje.

Postoje različite metode za dijagnostiku i liječenje alergija i intolerancija na hranu. Važno je konzultirati se s kvalificiranim stručnjacima kako biste dobili odgovarajuću pomoć i podršku.

Pronalaženje pravog pristupa prehrani i promjena životnog stila može biti ključno za upravljanje alergijama i intolerancijama na hranu. Održavanje dnevnika prehrane može pomoći u praćenju simptoma i identifikaciji izazivača. Također je važno educirati se o različitim vrstama hrane, njihovim sastojcima i potencijalnim alergenima.

Uz podršku stručnjaka, moguće je pronaći prilagođene prehrambene planove koji zadovoljavaju prehrambene potrebe, dok istovremeno smanjuju rizik od alergijskih reakcija ili intolerancija na hranu.

Važno je istaknuti da je individualan pristup ključan, jer svaka osoba ima jedinstvene prehrambene potrebe i specifične reakcije na hranu. Sledite upute stručnjaka i potražite podršku kako biste postigli optimalno zdravlje i dobrobit.

  • Podelite:

Leave Your Comment