Medicinska Pomoć
Napredna
Pretraga

Lekari

Beograd Pon, Uto, Sre, Čet, Pet, Sub 0 Recenzija Available Today
Beograd Pon, Uto, Sre, Čet, Pet, Sub 0 Recenzija Available Today

O “Adria Dent”

Ortodoncija ili ortopedija vilica je specijalistička oblast stomatologije koja se bavi praćenjem rasta i razvoja kod dece, dijagnostikovanjem nepravilnosti zagrižaja, vilica i lica kao i lečenjem istih. Vrlo je kompleksna oblast kojom se može baviti samo stomatolog koji je strukovni specijalista. Terapija se sprovodi pomoći specijalnih naprava tj. aparata ili kako se obično pogrešno naziva proteza. Proteze su naprave koji se nadoknađuje nešto što je izgubljeno, a ovde se radi zapravo o napravama za korekciju već postojećih struktura.

Zašto je ovo bitno?

  • Pravilan položaj zuba i vilica je poželjan kako bi mogli pravilno vršiti svoju funkciju žvakanja, gutanja, govora i disanja. Usled ovih nepravilnosti može doći do neadekvatnog odgrizanja i žvakanja hrane, zatim neadekvatnog izgovora nekih glasova, a takođe može da se javi i problem sa gutanjem i disanjem.
  • Osim toga pravilan položaj ovih struktura omogućava i harmoničan i prihvatljiv izgled lica.
  • Održavanje oralne higijene je takođe otežana kod ljudi koji imaju ortodontske nepravilnosti!
  • Otežane su sve stomatološke intervencije koje bi bile neophodne da se sprovedu.

Korekcija ovih nepravilnosti je dug proces koji ima svoje trajanje i vredan je svakog truda. Može da traje i više godina. Stoga je potrebno da postoji dobra saradnja između pacijenta (roditelja ako je reč o deci) i terapeuta. Prvi korak je uočavanje nepravlnosti kod dece od strane roditelja,dečjeg stomatloga ili ortodonta. Specijalističkim pregledom dijagnostikujemo i klasifikujemo napravilnost i pravimo plan terapije. Nekad terapija ide u više faza. Sve naše pacijentimo delimo u dve grupe : oni koji rastu još uvek (rastući) i oni koji su završili svoj rast (odrasli). Terapijski pristup je drugačiji kod ove dve grupe. Svaka nepravilnost je slučaj za sebe i svaki pacijent drugačije reaguje. Striktna pravila ne postoje, plan postavlja isključivo terapeut a pacijet naravno ima pravo da pristane ili ne pristane na predloženu terapiju. Pacijent potpisuje saglasnost koja potvrđuje pristanak na predloženi plan terepije. Obrazac pismene saglasnosti je takođe na sajtu i možete ga pogledati.

Medicinske Usluge

Stomatologija