Medicinska Pomoć
Napredna
Pretraga
  1. Početna
  2. Blagotvorni efekti čak i male fizičke aktivnosti na opšte blagostanje, pokazuje studija
Blagotvorni efekti čak i male fizičke aktivnosti na opšte blagostanje, pokazuje studija

Blagotvorni efekti čak i male fizičke aktivnosti na opšte blagostanje, pokazuje studija

  • jul 8, 2023
  • 0 Lajkovi
  • 60 Pregleda
  • 0 Komentari

Nova studija objavljena u medicinskom časopisu Britiš džornal of sports medisin (British Journal of Sports Medicine) ukazuje da čak i nekoliko minuta dnevne fizičke aktivnosti može biti povezano sa smanjenim rizikom od smrtnosti.

Prethodno su već bili poznati benefiti fizičke aktivnosti za zdravlje, ali tačan nivo aktivnosti potreban za konkretno poboljšanje zdravlja još nije bio potpuno jasan, ističu stručnjaci.

Da bi dali odgovor na to pitanje, istraživači su analizirali oko 200 ranijih studija koje su ponekad imale neskladne zaključke. Međutim, kombinacijom tih podataka, koji uključuju ukupno 30 miliona ljudi, istraživači su zaključili da su benefiti fizičke aktivnosti brzo primetni.

Čak i osoba koja je potpuno neaktivna može smanjiti rizik od prerane smrti za gotovo četvrtinu (23%) ukoliko investira samo malo više od jednog sata nedeljno u umereno do intenzivnu fizičku aktivnost.

“Epidemiolog Soren Brejdž (Brage) sa Univerziteta u Kembridžu, jedan od autora studije, izjavio je da je dovoljno da pronađete deset minuta dnevno za fizičku aktivnost. Ne morate odlaziti u teretanu, već možete obaviti neku vrstu aktivnosti koja je deo vaše svakodnevice, kao što je brza šetnja ili delimično pešačenje do posla”, naglasio je naučnik.

  • Podelite:

Leave Your Comment