Medicinska Pomoć
Napredna
Pretraga
  1. Početna
  2. Ambrozija: Glavni krivac za respiratorne alergije
Ambrozija: Glavni krivac za respiratorne alergije

Ambrozija: Glavni krivac za respiratorne alergije

  • jul 8, 2023
  • 1 Lajk
  • 53 Pregleda
  • 0 Komentari

Na nedavnom skupu o zaštiti od alergija u Beogradu istaknuto je da alergijski rinitis, najčešća hronična nezarazna respiratorna bolest, muči više od 500 miliona ljudi širom sveta, pri čemu deca i adolescenti čine gotovo polovinu obolelih. Ova bolest je uzrokovana alergenima poput polena drveća, trave, korova i kućne prašine koja sadrži grinje, bubašvabe, plesni, buđ i epitel kućnih ljubimaca. Kod dece, alergijski rinitis povećava rizik od razvoja bronhijalne astme.

Poslednjih godina zabeležen je dramatičan porast osetljivosti na polen ambrozije, koji je postao vodeći uzrok respiratornih alergijskih reakcija. Simptomi su najizraženiji tokom kasnog leta i početkom jeseni. Ambrozija je agresivna korovska biljka sa izuzetno alergenim polenom i Balkansko poluostrvo, uključujući Srbiju, je posebno ugroženo.

Simptomi alergijskog rinitisa uključuju često kijanje u serijama, obilnu vodenastu sekreciju iz nosa, svrab i zapušenost nosnih prolaza, svrab u grlu, nepcu i ušima, kao i svrab, suzenje i crvenilo očiju.

Nažalost, ova bolest često nije prepoznata od strane lekara, a njen negativan uticaj na kvalitet života obolelih je značajan. Osobe sa alergijskim rinitisom pate od poremećaja sna, umora, malaksalosti, bezvoljnosti, izostajanja sa posla, a kod dece može negativno uticati na pažnju i školsko napredovanje.

Alergijski rinitis predstavlja ne samo zdravstveni već i socijalni problem današnjice zbog visokih troškova lečenja koje zahteva. Često je povezan sa drugim bolestima i ako se ne leči adekvatno, može preći u težu formu bolesti, pa čak i u bronhijalnu astmu.

Borba protiv alergijskih bolesti disajnih puteva zasniva se na prevenciji izlaganja alergenima, primeni savremene farmakološke terapije i alergenske imunoterapije, kao i kontinuiranoj edukaciji pacijenata.

Na skupu je naglašeno da je osnovni cilj lečenja alergijskog rinitisa kontrola simptoma bolesti, poboljšanje kvaliteta života obolelih i smanjenje rizika, kako bi se sprečio razvoj bronhijalne astme.

  • Podelite:

Leave Your Comment